За напојување карактеристики

карактеристики за струја

Постојат неколку карактеристики за струја кои влијаат на нивната работа:

Лебдат:  Варијацијата во DC Излезен напон во функција од времето на константна линија напон, оптоварување, и на собна температура.

Динамички одговор:  снабдување со електрична енергија може да се користи во систем каде што не постои услов да се обезбеди брз динамичен одговор на промената на оптоварувањето моќ. Тоа може да биде случај за товарот на високо-брзински микропроцесори со функциите на власта управување. Во овој случај, микропроцесор може да биде во состојба на мирување и на команда мора да стартувате или да го исклучите веднаш, што наметнува висок динамички струи со брзо темпо рампата на снабдување со електрична енергија. Да се приспособат на микропроцесор, излезниот напон на снабдување мора да ги интензивира нагоре или надолу во рамките на одреден временски интервал, но без прекумерна пречекорување. 

Ефикасност:  Сооднос на излезот во моќност (во проценти), се мери во даден оптоварување струја со номинални услови линија (Pout / Пин).

Грабеж време:  Времето за кое излезен напон на електричната енергија останува во рамките на спецификација по загубата на моќност.

Напор струја:  Peak моментална влезна струја изготвен од страна на снабдување со електрична енергија на првиот свиок-на.

Меѓународните стандарди:  Наведете барања за безбедност на електричната енергија и дозволените (електромагнетни пречки) нивоа ЕМИ. 

Изолација:  Електрични поделба помеѓу влез и излез на мери во волти на снабдување со електрична енергија. А не-изолирани има DC патот помеѓу влез и излез на снабдување, со оглед на тоа изолирани напојување вработува трансформатор за да се елиминира DC патека помеѓу влез и излез.

Регулација на:  Промена во вредноста на DC Излезен напон произлегуваат од промена на напон AC влез, наведени како промена во ± mV или ±%.

Регулација на оптоварување:  Промена во вредноста на DC Излезен напон како резултат на промена на оптоварувањето од отворено коло на максимална номинална излезна струја, определени како промена во ± mV или ±%.

Излез на бучава:  Ова може да се случи во снабдувањето со електрична енергија во форма на кратки рафали на висока фреквенција енергија. Бучавата е предизвикана од страна на полнење и празнење на паразитни капацитивности во рамките на струја за време на својот оперативен циклус. Амплитуда својата е променлива и може да зависи од оптоварување импеданса, надворешни филтрирање, и тоа како е мерење. 

Излезен напон трим:  Most power supplies have the ability to “trim” the output voltage, whose adjustment range does not need to be large, usually about ±10%. One common usage is to compensate for the dc distribution voltage drop within the system. Trimming can either be upward or downward from the nominal setting using an external resistor or potentiometer.

Периодични и случајни девијација (pard): Несакани периодични (Бран) или aperiodic (бучава) отстапување на излезниот напон довод на електрична енергија од номиналната вредност. Pard се изразува во mV од врв до врв или RMS, во одреден опсег.

Врв струја:  Максималната струја снабдување со електрична енергија може да се обезбеди за кратки периоди. 

Врвна моќност:  апсолутната максимална излезна моќност што снабдување со електрична енергија може да се произведуваат без штета. Тоа е обично многу подалеку сигурен способноста на континуирано моќ и треба да се користат само ретко.

За напојување секвенционирање:  Секвенцијален пресврт и исклучување на снабдувањето со електрична енергија може да се бара во системи со повеќе оперативни напон. Тоа е, напон треба да се применуваат во одредена секвенца, инаку системот може да се оштети. На пример, по примена на првиот напон и да го достигне одредена вредност, втор напон може да биде ramped до, и така натаму. Секвенционирање работи во обратна насока, кога власта се отстранети, но брзината не е обично како голем дел од проблемот како копче за.

Далечински / исклучување:  Ова се претпочита над прекинувачи за да го снабдувањето со електрична енергија и исклучување. За напојување спецификации податоци листови обично детали за еднонасочна струја со параметри за далечинско вклучување / исклучување, листата на и исклучување логика нивоа потребно.

Далечински смисла:  Типичен напојување следи својата излезен напон и гасови дел од него назад на снабдување за да се обезбеди напон пропис. На овој начин, ако излез има тенденција да се зголеми или да падне, на повратни информации регулира излезниот напон на снабдување е. Меѓутоа, за да се задржи на константна моќност на товарот, напојувањето всушност треба да го следи напон на оптоварување. Но, врски од производството на електричната енергија за товарот има отпор и тековната тече низ нив, кој произведува Пад на напон кој создава разлика напон помеѓу производството на понудата и вистинските товарот. За оптимална регулација на напонот се вратат назад на снабдување со електрична енергија треба да биде вистински напон оптоварување. Две (плус и минус) далечински врски смисла на снабдување е следење на реалните напон оптоварување, дел од кој потоа се хранат назад во снабдувањето со многу мал пад на напонот, бидејќи сегашната преку две оддалечени врски смисла е многу ниска. Како последица на тоа, се применува на оптоварување напон е регулирано.

Бран:  Исправување и филтрирање на излезни резултати на импулсно напојување во една AC компонента (Бран) кој вози на својата DC излез. Бран фреквенција е составен некои повеќе од вклучувања на конверторот, која зависи од топологијата на конверторот. Бран е релативно непроменета од оптоварување струја, но може да се намали од надворешни филтрирање кондензатор.

Следење:  Кога се користи повеќе материјали излезна моќност при што еден или повеќе излези следат уште со промените во линија, оптоварување и температура, така што секој го задржува истиот пропорционална излезен напон, во рамките на одреден толеранција за следење, во однос на заедничка вредност.


Време на мислењето: Април-23-2018
WhatsApp Online Chat !