Заштита напојување

Напојување Пакети

Постојат неколку други карактеристики кои операција влијание за струја. Меѓу нив се и оние кои се вработени да се заштитат на снабдување, кои се наведени подолу.

Прекуструјна : режим А неуспех предизвикани од излез оптоварување струја која е поголема од наведената. Тоа е ограничен со максималната струја способност за снабдување со електрична енергија и контролирани од страна на внатрешниот заштита кола. Исто така може да го оштети снабдување со електрична енергија во некои случаи. Краток спој помеѓу производството довод на електрична енергија и земјата може да се создаде струи во рамките на систем кој се ограничени само од максималната струја способност и внатрешна импеданса на снабдување со електрична енергија. Без ограничување, оваа висока струја може да предизвика прегревање и оштетување на снабдување со електрична енергија, како и товарот и интерконекции (печатено коло траги, кабли). Затоа, повеќето напојување треба да има тековната ограничување (заштита од прекумерна струја) што се активира ако излез тековната надминува одреден максимум.

Висока температура:  температура која е над одредена вредност на понудата сила мора да се спречи или тоа може да предизвика прекин на електричната енергија за снабдување. Прекумерна работна температура може да го оштети снабдување со електрична енергија и кола поврзани со него. Затоа, многу материјали вработуваат сензор за температура и придружните кола за да се оневозможи на понудата ако работна температура надминува одредена вредност. Особено, полупроводници се користи во снабдување се ранливи на температури над нивните утврдените рокови. Многу материјали вклучуваат Висока температура заштита која го исклучи снабдувањето ако температурата надминува одреден лимит.

Пренапони:  Овој режим неуспех се јавува ако излезниот напон оди погоре наведената еднонасочна вредност, која може да наметне прекумерна еднонасочен напон, кој му штети на кола оптоварување. Типично, електронски товари системот може да издржи до 20% над-напон, без притоа да предизвика трајни оштетувања. Ако ова е предвид, изберете снабдување кој го минимизира ризикот. Многу материјали вклучуваат пренапонска заштита што се врти на снабдување надвор ако излезниот напон надминува одреден износ. Друг приод е барамина зенер диода која ја спроведува доволно струја во напон повисок праг, така што го активира тековната довод на електрична енергија ограничување и тоа се исклучи.

Мек старт:  ограничување тековната напор може да бидат потребни кога моќта е прво да се применуваат или кога нови табли се топли вклучен. Обично, тоа се постигнува со мек старт коло што го забавува првичниот пораст на тековните и потоа им овозможува нормална работа. Ако не се лекува, на напор тековната може да генерира висок врв струја на полнење, кој влијае на излезниот напон. Ако ова е важно, изберете снабдување со оваа функција.

Undervoltage болест:  Познат како UVLO, излегува на понудата на кога ќе стигне доволно висок влезен напон и се исклучува снабдувањето ако влезниот напон падне под одредена вредност. Оваа функција се користи за снабдувањето со работа од претпријатие за електрична енергија, како и енергија од батеријата. Кога се употребува од батеријата со енергија UVLO оневозможува напојување (како и на системот), ако батеријата испуштањата толку многу што тоа паѓа на снабдување е влезниот напон е премногу ниска за да се овозможи сигурна работа.

Електромагнетна компатибилност (ЕМС):  Вклучува дизајн техники кои се минимизира електромагнетна интерференција (EMI). Во снабдувањето со електрична енергија прекинувач на владата, на DC напон е претворена во сецкани или пулсова бранови. Ова предизвикува напојување за да се генерираат тесен опсег на бучава (ЕМИ) на основните на фреквенцијата на комутација и неговите поврзани хармоници. Да ги содржат бучава, производителите мора да се минимизира зрачење или спроведува емисии.

производители за напојување се минимизира ЕМИ зрачење со приложување на снабдување во метална кутија или спреј обложување на случајот со метален материјал. Производителите исто така, треба да се обрне внимание на внатрешниот распоред на понудата и жици кои се случува во и надвор од понудата, која може да генерира бучава.

Повеќето од спроведени пречки во електричната мрежа е резултат на главната преклопни транзистор или излез исправувачи. Со моќ-фактор за корекција и соодветен трансформатор дизајн, поврзување на топлина мијалник, и филтер дизајн, производител довод на електрична енергија може да се намали спроведени пречки, така што на снабдување може да се постигне ЕМИ одобренија регулаторна агенција без да предизвика прекумерна цена филтер. Секогаш проверете да се види дека производителот на електрична енергија да ги задоволува потребите на регулаторните стандарди ЕМИ.


Време на мислењето: Април-23-2018
WhatsApp Online Chat !